Newsletter EASPD – OCTOMBRIE 2024                             Traducere și editare: Online casino Ireland.

 

EDITORIAL

Concluziile ONU privind dizabilitatea ar trebui să constituie un apel de trezire pentru decidenții politici ai Uniunii Europene

http://www.easpd.eu/en/content/editorial-un-disability-review-should-be-wake-call-eu-policymakers

ONU a publicat recent recomandările finale pentru UE în ceea ce privește modul de implementare a Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Concluziile ONU – urmând evaluarea propriului cadrul legal și de politică – reprezintă un apel clar de trezire pentru UE și statele membre.

6 motive pentru care serviciile de sprijin pentru persoane cu dizabilități pot ajuta UE

http://easpd.eu/en/content/6-reasons-why-support-services-persons-disabilities-can-help-eu

EASPD apreciază recomandările finale ale ONU pentru Uniunea Europeană în privința modului de continuare a pașilor de urmat pentru implementarea Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. EASPD împărtășește preocuparea ONU pentru nevoia de a stabili niște linii directoare cu puncte de reper concrete, precum și indicatori pentru a evalua Strategia Europeană pentru Dizabilitate. Totuși, avertizează asupra pericolului de neglijare a serviciilor de sprijin pentru aspecte critice precum traiul independent, angajarea sau educația.

 

CONFERINȚA DE LA SALZBURG

Conferința EASPD privind educația incluzivă de la Salzburg

http://www.easpd.eu/en/content/2024-easpd-conference-salzburg-inclusive-education

EASPD este co-organizator al conferinței ”Programele de educație incluzivă: să le dezvoltăm împreună”. Evenimentul a avut loc la Salzburg între 22-23 Octombrie și a reprezentat o oportunitate însemnată de a înțelege ce înseamnă educația incluzivă și cum poate fi valorificată. A adus împreună vorbitori de rang înalt reprezentând sectorul educațional și academic, instituții publice, autorități publice, reprezentanți ai Organizațiilor europene pentru persoane cu dizabilități și sectorul serviciilor de sprijin.

Lipsa voinței politice și frica de schimbare: principalele bariere în ceea ce privește educația incluzivă

http://easpd.eu/en/content/lack-political-will-and-fear-change-main-barriers-inclusive-education

 

ȘTIRI

A fost lansat filmulețul EASPD privind conferința internațională din Zadar (mai 2024)

http://www.easpd.eu/en/content/summary-video-easpd-international-conference-zadar-published

Acum puteți vizualiza cele mai importante momente și concluzii ale conferinței internaționale EASPD ”Persoane cu dizabilități în câmpul muncii. Incluziune prin intermediul slujbelor – Să devină realitate!

Apel pentru depunere de candidaturi: Concurs e fotografii al EASPD

http://easpd.eu/en/content/easpd-photo-competition-revealed-unveiled

În cadrul acțiunilor și activităților pentru a celebra cea de-a 20 – a aniversare a sa, EASPD lansează concursul de fotografii ”Revelat și Dezvăluit”. Competiția de poze își dorește să sublinieze munca furnizorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități din întreaga Europa.

O rubrică nouă în limbaj ”ușor de citit (easy to read)” pe pagina web EASPD

http://easpd.eu/en/content/easpd-website-also-easy-read

Conținutul permanent al paginii web a EASPD este acum disponibil în limbaj ”ușor de citit”.

 

ȘTIRI EUROPENE 

A fost lansat Ghidul referitor la Directiva privind Achizițiile Publice ale UE

http://www.easpd.eu/en/content/guide-eu-public-procurement-directive-released

Platforma Socială a lansat Ghidul ”Achiziții publice pentru progres social”, care oferă îndrumare și sprijin pentru funcționarii publici, autoritățile contractante, antreprenori și furnizori de servicii în privința modului de transpunere a directivei, a implementării și înțelegerii ei. În calitate de membru al Platformei Sociale, și EASPD a contribuit la publicarea acestui ghid. Puteți descărca ghidul accesând link-ul:

http://www.socialplatform.org/wp-content/uploads/2024/10/Public_procurement_for_social_progress.pdf

Grupul Experților Europeni către Juncker: folosiți Chestionarul Anual privind Creșterea pentru a promova dezinstituționalizarea

http://www.easpd.eu/en/content/eeg-juncker-use-ags-promote-deinstitutionalisation

Pe data de 24 Septembrie, Grupul Experților Europeni referitor la Tranziția de la instituții la îngrijirea comunitară a trimis o scrisoare Președintelui Comisiei Europene Juncker făcând apel la Comisie să folosească Chestionarul Anual de Creștere pentru a promova dezinstituționalizarea în cadrul Uniunii Europene.

Vizita în Belgia a comisarului european pentru Drepturile Omului s-a centrat pe drepturile persoanelor cu dizabilități

http://www.easpd.eu/en/content/commissioner-human-rights-visit-belgium-focused-rights-persons-disabilities

Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a făcut o vizită la Bruxelles în luna septembrie pentru a înțelege progresul pe care l-a făcut Belgia în privința drepturilor persoanelor cu dizabilități. După vizită, Comisarul Consiliului Europei a recomandat dezvoltarea unui ”angajament la scară națională în ceea ce privește educația incluzivă în Belgia”.

Scrisoare comună adresată Consiliului European: Timpul pentru a acționa pentru a asigura drepturile copiilor în cadrul politicii de migrație a UE

http://www.easpd.eu/en/content/joint-letter-european-council-time-act-ensure-childrens-rights-eus-migration-policy

59 de organizații din domeniul drepturilor omului, drepturilor copilului, sănătății și incluziunii sociale, inclusiv UNICEF, OHCHR și rețeaua europeană a ”avocaților poporului” pentru copii au trimis o scrisoare deschisă Consiliului Europei cerând să se dezvolte și implementeze măsuri concrete spre o strategie integrală și care să fie bazată pe drepturile omului în vederea asigurării unei protecții efective pentru toți copiii afectați de migrație, inclusiv în cadrul viitoarelor reuniuni la nivel european.

Comitetul Economic și Social European lansează observațiile finale ale conferinței de la Salonic

http://www.easpd.eu/en/content/eesc-releases-concluding-observations-thessaloniki-conference

În data de 10 septembrie 2024, grupul ad-hoc privind dizabilitatea al Comitetului Economic și Social European a organizat o conferință în Salonic cu tema ”Implementarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanele cu Dizabilități de către UE: Evaluarea impactului Comitetului ONU asupra Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități în cadrul observațiilor finale – Calea de urmat”

Propunerea Comisiei Europene privind șomajul de lungă durată: o abordare holistică cu potențial

http://easpd.eu/en/content/ec-proposal-long-term-unemployment-holistic-framework-potential

În data de 17 septembrie 2024, Comisia Europeană a oferit sfaturi statelor membre pentru a le ajuta mai bine în privința celor 12 milioane de șomeri de lungă durată din Europa să-și găsească o slujbă. EASPD apreciază eforturile făcute de Comisia Europeană în această direcție. Totuși, sunt necesare îmbunătățirii pentru maximizarea impactului propunerilor.

 

PROIECTE ÎN DERULARE

Săptămâna Europeană a Angajării pentru Persoane cu Dizabilități ajunge la Bruxelles în cadrul proiectului DESC

http://www.easpd.eu/en/content/european-disability-employment-week-comes-brussels-framework-desc-project

Ca parte integrantă a proiectului DESC, ADAPT și partenerii săi europeni organizează în Bruxelles o conferință Internațională pentru lansarea Săptămânii Europene a Angajării pentru Persoane cu Dizabilități (12 Noiembrie 2024, între orele: 8 – 14:40, la Parlamentul European)

Persoane cu dizabilități și revoluția digitală – starea artei

http://www.easpd.eu/en/content/persons-disabilities-and-digital-revolution-state-art#

Persoane cu dizabilități de toate vârstele se confruntă cu riscul de a fi excluse de la oportunitățile oferite de revoluția digitală. Proiectul European ENTELIS abordează divizarea digitală prin întărirea eforturilor și facilitarea accesului la tehnologiile comunicației și informației și la tehnologiile de asistare în opțiunile educaționale din întreaga Europa.

A fost lansat raportul conferinței finale a proiectului DELAROSE

http://www.easpd.eu/en/content/report-delarose-final-project-conference-e-dimension-staff-development-disability-services

Acum puteți citi raportul conferinței ”E-dimensiunea Dezvoltării Personalului din Sectorul Serviciilor de Dizabilitate”

Persoane cu dizabilități și revoluția digitală – starea artei

http://www.easpd.eu/en/content/persons-disabilities-and-digital-revolution-state-art

Persoanele cu dizabilități de toate vârstele se confruntă cu riscul de a fi excluse de la oportunitățile oferite de revoluția digitală. Proiectul European ENTELIS abordează divizarea digitală prin întărirea eforturilor și facilitarea accesului la tehnologiile comunicației și informației și la tehnologiile de asistare în opțiunile educaționale din întreaga Europa.

Conferința finală a proiectului ALDO la Bruxelles

http://easpd.eu/en/content/inclusive-learning-adults-learning-disabilities-observatory-best-practices-final-event

Pe data de 13 noiembrie 2024, EASPD va găzdui evenimentul de închidere a proiectului ALDO (Adulți cu dizabilități de învățare: Observator al celor mai bune practici), în cadrul căruia se va analiza integrarea socială a persoanelor cu dizabilități de învățare în cadrul programelor de educație și formare, dar și nevoia de angajament a celor ce învață de a nu abandona școala. Se va organiza și un târg al proiectelor, unde se vor promova și se va discuta despre toate proiectele legate de educația inclusivă.

 

DE LA MEMBRII NOȘTRI

Unapei lansează o campanie împotriva persoanelor cu dizabilități exilate în Belgia

http://www.easpd.eu/en/content/unapei-launches-campaign-against-exile-persons-disabilities-belgium

Unapei a lansat o campanie împotriva situației din Franța, unde persoane cu dizabilități sunt exilate în Belgia din cauza oportunităților de a rămâne în țara sau comunitatea lor din Franța. Ei cer guvernului francez să oprească acest exil forțat. Potrivit datelor lor, două treimi din persoanele franceze cu dizabilități care beneficiază de servicii în Belgia nu provin din regiunile de frontieră. Sprijiniți campania! 

Guvernul irlandez plănuiește să mute până la 4 000 persoane cu dizabilități din instituții, ceea ce va dura mai mult de șase ani

http://www.easpd.eu/en/content/irish-government-plans-move-4000-people-disabilities-out-institutions-will-take-more-six

 Ziarul irlandez Times publică un articol care descrie situația în Irlanda cu privire la dezvoltarea serviciilor de îngrijire comunitară care să primească 4 000 persoane cu dizabilități intelectuale din instituții într-o perioadă de șase ani. De la anunțul făcut de guvernul irlandez în 2024, mai puțin de 100 persoane au fost transferate opțiunilor de îngrijire comunitară – conform ziarului. 

Conferința Eurlyaid – 29 – 30 octombrie 2024

http://www.easpd.eu/en/content/eurlyaid-conference-29-and-30-october-2024

Conferința europeană ”Practici incluzive pentru copii cu dizabilități multiple și severe: provocări pentru familii și profesioniști în intervenția precoce?” a fost organizată de Dr. M. Martinet AIR Besançon, J.J. Detraux CEFES, R. Scelles (Universitatea din Nanterre) în colaborare cu EAECI – Eurlyaid și cu sprijinul UNAPEI, APF, CESAP și ANECAMSP.

 

EVENIMENTE ÎN PREGĂTIRE 

ENIL și Consiliul Europei lansează apelul pentru depunerea candidaturilor pentru studii în 2024

http://easpd.eu/fr/content/enil-et-le-conseil-de-leurope-lancent-lappel-candidatures-pour-le-sejour-detudes-2024

Rețeaua Europeană pentru Viață Autonomă (ENIL), în cooperare cu Consiliul Europei organizează sesiunea de studii ”Sprijin pentru tinerii cu dizabilități în a explora sexualitatea și relațiile ca parte integrantă a incluziunii lor socială și a vieții independente”. Apelul pentru depunerea candidaturilor este deschis până pe 12 noiembrie 2024.

12 Noiembrie,  Săptămâna Europeană a Angajării pentru Persoane cu Dizabilități – proiect DESC

http://www.easpd.eu/en/content/european-disability-employment-week-comes-brussels-framework-desc-project

13 Noiembrie – Educația incluzivă pentru adulți cu dizabilități de învățare: Observator al celor mai bune practici

http://easpd.eu/en/content/inclusive-learning-adults-learning-disabilities-observatory-best-practices-final-event

Dezbatere on-line privind educația incluzivă de către UNESCO și rețeaua incluD-ed

http://www.easpd.eu/en/content/online-discussion-inclusive-education-unesco-and-includ-ed

Departamentul de Educație al UNESCO și rețeaua europeană pentru educație incluzivă și dizabilități (incluD-ed) condusă de Fundația ONCE cu sprijinul Fondului Social European, organizează o dezbatere on-line în engleză privind educația incluzivă. Discuțiile au început în 29 octombrie și vor dura până pe 18 noiembrie 2024. Mai multe informații puteți găsi aici: http://includ-ed.eu/newsandevents/online-discussion-inclusive-education-unesco-and-includ-ed-0

24-25 Noiembrie – Training EASPD privind Tehnologia Centrată pe Persoană

http://www.easpd.eu/en/content/2024-easpd-training-course-person-centred-technology

Curs COHEHRE: Dezvoltarea și învățarea dimensiunii spirituale a îngrijirii sănătății

http://www.easpd.eu/en/content/cohehre-training-course-developing-and-teaching-spiritual-dimension-health-care

Rețeaua Academiei COHEHRE organizează un workshop (9-11 Decembrie 2024, Praga- Republica Cehă) pentru a explora dimensiunea spirituală a îngrijirii și va da posibilitatea participanților de a dobândi abilitățile necesare pentru a-i ghida pe studenții lor în cadrul acestui proces.

 

09_2024_Stiri EASPD octombrie 2024

468 ad